Parasta kesässä on rosé – sommelierin 4 suositusta

Share

Kauniita ja suloisia pulloja, ihanan herkun väristä karkkipinkkiä, persikan ja koralllin sävyjä notkuvat Alkon hyllyt.

Rosékausi on nyt parhaimmillaan. Vaikka allekirjoittaneelle rosékausi on ympäri vuoden, niin sopivathan nuo ihanuudet kesään erityisesti: jotkut on luotu piknikille, toiset taas ruokapöytään. Tämä saattaa myös olla syy siihen, miksi usein kuulen asiakkailtani, että rosét ovat vaikeita ja haastavia, ja että on vaikeaa löytää itselle sopiva. Monen pettymykset roséiden kohdalla ovat olleet karvaita, ja myös vastustus on usein suurinta silloin, kun suosittelen juomaksi roséta.

Joka tilanteeseen on paras rosé

Rosé on usein loistava valinta pöytään, jossa on tarjolla paljon erilaisia makuja, kuten kesäjuhlien buffet tai juhannuksen grillaus. Testasin teille kuitenkin neljä erilaista roséta, joista löytyy jokaiselle sopiva ja erityisesti eri tilanteisiin käyvä viini.

Minulle viinin nauttiminen on vahvasti mielikuvia ja matkoja. Tuoksut ja maut vievät minut aina hetkeksi matkalle. Mietin heti tuoksujen kautta ruokaa, paikkaa, fiiliksiä, mieli lähtee laukalle. Tuoksuttaessani ensimmäistä lasia alan jo elää sille.

Testailin muutaman ihanuuden ystävieni seurassa terassin auringossa, olkaapa hyvät!

1. Mayu Rosé – Paras rosé rapsakan rieslingin rakastajalle

Mayu rosé Chilestä on ensimmäiseen lasiin päätyvä jo tuttu rosé. Se on jo piknikillä testattu ja ystäväni huutaa heti, että tämä on tuttu ja hyvä vaikka ei ole nähnyt pulloja. Tuote on ihanan fressi ja punaherukkainen, puhdas ja hennon yrttinen. Viinin rapea hapokkuus nostaa veden kielelle ja kestää. Sanoisin, että tämä on rapsakan rieslingin rakastajan rose. Hyvin tehty puhdas ja selkeäpiirteinen viini. Pidämme kaikki hänestä heti.

2. Passi Reali Rosato – Paras rosé vasta-alkajalle

Toinen lasi Passi Reali Rosato (11,98 €) on karkkipinkkiä luomuna Italiasta. Sen pinkki väri kutsuu luokseen. Ajattelen jo siksi jotenkin makeita vadelmia. En tiedä johdatteleeko se, mutta jotenkin tuoksukin on erittäin makea ja karkkimainen. Tuoksussa on myös kypsiä omenoita. Maussa voi myös havaita hieman runsaamman jäännössokerin ja viini on selkeästi puolikuiva ja melko lyhyt. Se tekee tästä helposti lähestyttävästä viinistä parhaan vasta-alkajalle ja loistavan kumppanin vaikkapa kesäisen marjaiselle salaatille, esimerkiksi mansikka-juustosalaatille.

Rosé vie minut aina heti mielessäni matkalle Etelä-Ranskaan sinisimpukoiden ja äyriäisten äärelle. Vihdoin pääsemme asiaan.

3. Du Kif Rosé Mediterranée – Paras rosé koska tahansa, ruualla tai ilman

Väri on kaunis vaalea, persikkaan vivahtava ja tuoksu moniuloitteinen: pehmeä, raikas, hieman eucaliptuksinen ja minttuinen, makean päärynäinen, punamarjainen, kukkea ja hennon bitterinen. Tästä paketista alkaa löytyä kaikkea, mitä kesäroséltani kaipaan. Maku seuraa tuoksumaailmaa ja on pitkä, elegantti ja tasapainoinen. Parasta viinikaappiini tähän mennessä.

Tämän herkun nautin koska tahansa ilman ruokaa tai ruoan kanssa. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde. Pullo herättää iloa, se muistuttaa mielestämme hieman viidakkomaista vaatekangasta värikkyydellään.

Tähän asti olen ainoastaan maistanut viinit ammatillisessa mielessä, mutta pakottaudun kaatamaan tätä lisää.

4. Ultimate Provence Rosé – Paras rosé just nyt

Väriltään vaalein viini, jonka elegantti pullo huokuu arvokkuutta ja korumaisuutta, on säästynyt viimeiseksi. Viini on herättänyt ruokahaluni ja olen päätynyt tilaamaan ravintolasta tonnikala-cevichen korianterivaahdolla. Tuore tonnikala on heikkouteni, se vain hyväilee suutani.

Nappaan Ultimate Provencen huulilleni ja tuoksu vihjaa marjaisaa ja melko yrttistä pakettia. Maku vastaa tuoksua ja on melko intensiivinen. Kun viini saa ruokaa kaveriksi, se on uomissaan ja luonut tajunnan räjäyttävän, ultimaattisen makusinfonian suuhuni. Tätä lisäää! Parasta just nyt!

Vaikka hinta on roséiden yläpäässä, 24,89 € Alkossa, lunastaa tämä lupauksensa ja on ehdottomasti hintansa väärti tässä kohtaa.  En suostuisi huuhtomaan tätä ruokataivasta vähäisemmällä viinillä – huippuruoka ansaitsee seuraansa vertaisensa kumppanin. Tämän viinin nautittavuus on sitä luokkaa, etten enää puhuisi pelkästään kesärosésta.

Parasta tähän asti!

Sonja Sommelier

Sonja Ivanoff on välimerellisen, Turun jokirannassa vuosia ihastuttaneen ravintola Gustavon sommelier. Sonjalle parasta palautetta onnistumisesta ovat asiakkaiden iloiset kasvot, jotka kertovat makunautinnosta ja uudesta kokemuksesta viinin ja ruoan parissa. “Jokainen hetki, ateria tai lasillinen voi olla elämys ja matka”, Ivanoff toteaa.

Liity Paras Viini -yhteisöön!Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.