LOADING

Type to search

Näin nautit viinisi ympäristöystävällisesti

Tänä päivänä ilmastovaikutukset nostetaan esiin lähes kaikissa yhteyksissä, mikä tietysti on ihan suotavaakin. Vanhan sanonnan mukaan ymmärrys lisää tuskaa, mutta tässä yhteydessä ymmärrys vähentää sitä, ja voimme vastuullisilla valinnoilla varmistaa kestävän tulevaisuuden myös ympäristön kannalta. Mutta onko niillä pienillä arjen luksukseen liittyvillä valinnoilla oikeasti merkitystä ja miten ne vaikuttavat omaan hiilijalanjälkeesi?

Me tutkimme asiaa viinilasit silmillä ja listasimme viineihin liittyviä ratkaisuja, joilla voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi ja nauttia viinisi mahdollisimman vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

1. Materiaalilla on väliä

Pakkausmateriaali on suurin yksittäinen tekijä viinien hiilijalanjälkeä vertailtaessa. Se on myös isoin hiilijalanjälkeen liittyvä päätös, jonka voit tehdä, koska viinin tuotantoon liittyvään energiankulutukseen et oikeastaan voi vallinoillasi vaikuttaa.

Lasipullon hiilijalanjälki on pakkausmateriaaleista ylivoimaisesti suurin. Perinteisen lasipullon tuotannossa syntyy hiilidioksidia noin 675 grammaa juomalitraan suhteutettuna, kun hanapakkauksella luku jää vain noin 70 grammaan.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä kevyempi pakkausmateriaali on, sen pienempi on myös hiilijalanjälki.

2. Myös pullojen välillä merkittäviä eroja

Erot ovat merkittäviä myös pullojen välillä, sillä perinteistä lasipulloa ohuemmalla pullolla hiilijalanjälki on jo noin 22 prosenttia pienempi. Ohuen lasipullon tunnistaminen pelkällä käsituntumalla on vaikeaa, mutta onneksi ne löytyvät Alkon hyllyiltä Vihreämpi valinta -merkinnöillä.

Mutta jos haluaa erityisesti ilmastoystävällisin perustein hankkia viinipullon, niin silloin paras valinta on PET-muovipullo. Sen hiilijalanjälki on vain 35 prosenttia perinteisen lasipullon hiilijalanjäljestä. Se johtuu erityisesti muovin keveydestä lasiin verrattuna, mikä pienentää kuljetuksessa syntyviä päästöjä.

3. Tee vihreä valinta

Alkon valikoiman Vihreä valinta -merkinnän alta löytyvät tuotteet tarkoittavat, että juomatuottaja on sitoutunut huomioimaan ympäristövaikutukset ja noudattaa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita.

Vihreä valinta -merkinnän alta löytyy kuusi symbolia. Ne ovat luomu-, biodynaaminen-, vegaaninen-, alkuviini-, kestävän kehityksen sertifiointi- ja ympäristöystävällisen pakkauksen -symbolit.

Ympäristömerkintä tai -sertifikaatti ei suoraan merkitse pienempää hiilijalanjälkeä, mutta sillä on usein erityisen suuri merkitys esimerkiksi viinitilaa ympäröivän luonnon monimuotoisuudelle.

4. Muista kierrättää

Yksittäisen kuluttajan viiniin liittyvän hiilijalanjäljen pienentämisessä on merkittävässä roolissa valitun tuotteen asianmukainen kierrättäminen. Lasipullojen kierrätys toteutuu Suomessa erittäin hyvin. Kierrätetyt pullot murskataan, puhdistetaan ja lajitellaan värin mukaan ja niistä tehdään mahdollisuuksien mukaan uusia pulloja. Niitä hyödynnetään myös teollisuudessa, joka valmistaa niistä muun muassa vaahtolasia, lasivillaa tai lasimursketta.

Myös oikein kierrätettyjen hanapakkausten viinipusseja uusiokäytetään useilla tavoilla. Niitä käytetään muun muassa sementin valmistuksessa, jossa ne hyödynnetään kierrätyspolttoaineena ja pussien sisältämä alumiini sitoutuu sementtiin osana prosessia. Eli hanapakkauksen viinipussi saattaa lopulta päätyä osaksi uuden kotisi lattiaa tai vaikkapa naapurisi laituriin

Näillä vinkeillä nautit viinistäsi ja pidät omatuntosi puhtaana, sillä olet tehnyt tietoisen valinnan ympäristön puolesta. Kippis vaan ja luonto kiittää.

Lähde: Alko

Liity Paras Viini -yhteisöön!Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini