LOADING

Type to search

Ole kohtuullinen, älä kiukaassa – 3 x parhaat saunaviinit

Sauna on sen sortin sosiaalisen järjestyksen rakenne, että vähintään on sitten oma elämä sekaisin, jos konstruktiota liikaa lähtee uudistamaan. Kun siinä on vaarana, ettei sitten tiedä mistä lauantai alkaa, milloin on juhannus ja joulu, saati että saunaoluen muistaisi ottaa.

Ja tässäpä vasta hutera aasinsilta itse asiaan, eli saunajuomiin.

Kysyimme nimittäin itseltämme pelonsekaisin tuntein kysymyksen, joka saattaisi muuttaa kaiken: olisiko saunakaljan vihdoin aika siirtyä alimmalle lauteelle ja tehdä tilaa saunaviinille?

Kokeilimme, ja tässä sitä vielä ollaan, yhtä heikoissa sielun ja ruumiin voimissa kuin ennenkin. Jotta sinäkin olisit, keräsimme sinulle 3 parasta saunaviiniä.

(Muistahan vielä, että vaka vahva viini on hiukan vakaa vanhaa saunaolutta tuimempaa, joten älähän läträile, ja juo sitä vettäkin.)

1. Du Kif Rosé, 12.50 € / 0.75 l

On rymysaunomista ja nautintosaunomista, ja nyt voisit mielikuvitusmaailmassasi siirtyä jälkimmäiseen. Kuvittele siis: on lauantai-iltapäivä, olet ollut jalkeilla kuudesta asti ja paiskinut pihahommia ja ulkoillut ja tehnyt kaikkea kamalan tervehenkistä, ja siivonnut varaston ja kuiva-ainekaapin, ainakin tahtotilan tasolla, ja nyt onkin aika palkita itsensä pitkäjänteisestä Netflixin katsomisesta.

Kaadat itsellesi (ota suosiolla saunaan jämerä lasi, oikeasti, että itse sitten siivoat kun kuitenkin sähläät riedelisi lauteiden alle) kypsän marjaista, marraskuun viileää Du Kif Roséa ja nostat jalat ylös. Sitruksinen hapokkuus antaa ryhdin lämminhenkiselle suutuntumalle, joten ota sinä löysästi. Olemme varmoja, että ansaitset sen.

Du Kif Rosé

2. Llai Llai Pinot Grigio, 9.98 € / 0.75 l

Saunassahan parasta on tietysti yhteislaulut. Niitä on vain niin kauhean vaikea muistaa, että hyvä lähestymistapa on llai llai, ja siinä on sitten jo kovastikin hengessä mukana. Jotta muistisäännön muistaisi, ja ihan hyvän maunkin takia, on toinen saunaviinisuosituksemme Llai Llai Pinot Grigio, kuiva ja viherpäärynäinen valkkari suoraan Chilestä. On oikeastaan loogista, että chileläiset viinit toimivat saunassa, koska ovathan ne kasvaneet lämpimässä ja trooppisessa ilmastossa pienistä siemenistä mahtaviksi viinipulloiksi.

Jos viini saunajuomana vielä jännittää, minkä ymmärrämme kyllä, suosittelemme aloittamaan pienin askelin, ja tekemään vaikka simppelin sangrian: tyhjennät viinin astiaan, sekaan kaupan valmiin smoothiehedelmäsekoituspakasteen, perään pullon spriteä ja lopuksi maun mukaan hedelmälikööriä. ¡Arriba ja lisää löylyä!

Llai Llai Pinot Grigio

3. Passione Natura Montepulciano, 18.98 € / 0.75 l

Hikisestä saunasta ei intohimoa puutu, ainakaan siihen asti että verenpaine tipahtaa liian matalalle ja meinaa pyörtyä saunakiuluun. Passionea saa onneksi myös pullossa, ja kolmas suosituksemme onkin tummasävytteinen, mehevän hilloinen ja upea alkuviini Passione Natura Montepulciano, että ollaan alkukantaisten asioiden äärellä sitten ihan tosissaan.

Passione Natura Montepulcianon tuoksu on nuorekkaan marjainen ja hieman nahkainen. Alkuun pehmeä ja mehukas maku tekee loppuun terhakkaan ryhtiliikkeen hapokkuudella ja kypsillä tanniineilla.

Yleensähän puna- ja mikä tahansa viini on parasta hieman jäähdytettynä, ja saunassa on yleisesti ottaen aika korkea lämpötila ellei kylmässä saunassa istu, joten tässä vinkki: tee viinistä jääpaloja. Miedot viinit jäätyvät 4–7 asteen pakkasessa ja väkevät 6–16 asteen. Kun jäät sitten sulavat, ei viinistäsi tule vetistä, että sen voi tehdä sitten sihtaamalla löylyt kovastikin kiukaan ohi.

Passione Natura Montepulciano

Ja koska toimisto on joulutunnelmissa, laitetaan loppuun kuulkaa vielä jouluinen BONUSVINKKI: hurmaa ja tee punkusta saunaglögi, ihan itte, kuumentamalla glögiä tölkistä ja laittamalla sekaan punaviiniä oman maun mukaan. Jouluna ei nimittäin pidä keittää, ja laskemme tähän myös sokerin.

Liity Paras Viini -yhteisöön!

Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini