LOADING

Type to search

Suosikkiviini ei ole enää punainen tai valkoinen vaan vihreä ja kiltti – selvitimme

Bouquet, joo, luomu, hauskaa, tammitynnyri, ei kiinnosta. Viiniä myydään nyt nimittäin eettisyydellä. Meistä trendi on niin hieno ja kiinnostava, että päätimme paneutua siihen oikein kunnolla.

Välitä välillä

Älä tietenkään alaikäisille, mutta maapallosta ja ihmisoikeuksista kyllä. Ja ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: vaikka 2020 on lapioinut lunta tupaan minkä ehtii, voi maailmaa nykyään tehdä paremmaksi juomalla viiniä. Sillä on nimittäin merkitystä, millainen pottu käsikynkässä kotiutuukaan.

Siinä missä moni viininystävä osaa jo valita luomua tai biodynaamisesti tuotettua viiniä ja ympäristötietoinen vertailee pakkaustapoja (hanapakkaus ei välttämättä ole esteettisin vaihtoehto, mutta verrattaessa perinteisiin pakkaustapoihin ehdottomasti ympäristöystävällisin), ymmärretään nyt, että viinin tuotantoon liittyy kehittyvissä maissa ihan vastaavanlaisia haasteita kuin vaikkapa kahvin ja kaakaonkin tuotannossa.

Joku ne meidänkin viinit tekee

Ihmiset vaativat tuotantoprosesseilta läpinäkyvyyttä, ja hiljalleen aletaan oivaltaa, että joku ihminen siellä meidän vaatteita, suklaita ja puhelimiakin valmistaa. Viinin tuotanto ei eroa siinä lainkaan: työolot ja palkkaukseen liittyvät asiat ovat yleisimmät epäkohdat. Kun viini on tuotettu eettisesti, on todistetusti varmaa, että viljelijä ja työntekijä saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään, ja että työtä tehdään asianmukaisissa olosuhteissa.

Eettisen kaupan sertifikaatteja ovat esimerkiksi Fair Trade, Fair for life ja For life. Nämä tunnukset myönnetään viineille, joiden tuotannossa työntekijöille maksetaan lainmukaista palkkaa, ja että työsuhteessa noudatetaan työntekijöiden oikeuksista laadittuja kansainvälisiä sopimuksia ja kansallisia lakeja.

Eettisyysmerkintöjä on myönnetty mm. argentiinalaisille ja eteläafrikkalaisille viineille. On kuitenkin eräs maa, joka on ansioitunut eettisten viinien tuotannossa oikeinkin ahkerasti.

Chile, ansaitset kultaa

Chilessä, siellä Andien ja Tyynenmeren huomassa, suhtaudutaan viinintuotannon eettisyyteen esimerkillisen vakavasti – jopa niinkin pitkälle, että sen voidaan sanoa jopa erikoistuneen eettisten viinien tuotantoon. Useat maan viinitiloista kokevat nimittäin eettisyyden rasitteen sijasta myyntivaltiksi.

Yksi tällaisista tiloista on Elquin laaksossa sijaitseva Vina Mayu. Elquin laakso on verrattain uutta viinintuotantoaluetta, ja eettisyys ja kestävä kehitys voidaan uusilla tiloilla ottaa huomioon jo tilaa perustettaessa ja toimintaa käynnistettäessä. Kun eettisyys on alusta asti ollut luonnollinen osa tilan toimintaa, ei viinin hintakaan nouse kuluttajille liian korkeaksi.

Hyväätekevä viini, parempi mieli

Jokainen viininmielinen tietää, että vaikka viiniä voitaisiin kuinka nauttia puhtaalla omatunnolla, ei se ihan riitä. Kun pitäisi sen myös maistua hyvältä.

Vina Mayulla eettisyys ja viinin laatu ovat aina olleet kaksi perustavanlaatuista pilaria, jotka vain vahvistavat toisiaan: sertifikaattien lisäksi niillä on hallussaan liuta palkintoja ja erilaisia tunnustuksia. Ja jossakin on onnistuttu, kun ovat nousseet lyhyessä ajassa suomalaisten suursuosikeiksi.

Jos siis vihreä, kiltti ja hyvänmakuinen viini kiinnostaa, suosittelemme lämpimästi aloittamaan Mayu-perheestä, viineistä tähtien alta. Alkossa myytävistä Mayu-viineistä For life -sertifikaatti löytyy valkoviineistä Rieslingiltä ja Sauvignon Blancilta, ja punaviineistä Syrahilta ja Carménèreltä. 

Ja näin nopealla kenttätutkimuksella, kyllähän se paremmalta maistuu, kun tietää, että hyviä juttuja tapahtuu taustalla.

Liity Paras Viini -yhteisöön!Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini