LOADING

Type to search

Tarina siitä, miten Viinitollosta tuli tietokirjailija

Olen teoriassa aivan tavallinen viininrakastaja, mutta käytännössä minut tunnetaan kuitenkin sosiaalisessa mediassa paremmin nimellä Viinitollo, maahantuojat haluavat maistattaa minulla viinejään ja ensi keväänä julkaistaan kirjoittamani viiniaiheinen tietokirja.

Miten tässä näin on käynyt?

Peruskivi kirjahaaveen toteutumiselle löytyy jo lapsuudesta, jolloin vanhempani veivät minua ahkerasti kirjastoon. Lukeminen kartutti sanavarastoani ja loi arvostuksen kirjoja kohtaan.

Kirjojen äärellä minulle syntyi myös haave omasta kirjasta. Muistan kirjoittaneeni tämän haaveen ensimmäistä kertaa julki lukion aineessa, jossa itsensä piti esitellä äidinkielen opettajalle. Tuolloin olin kuitenkin vielä täysin tietämätön siitä, millainen minun kirjani voisi olla – aiheeltaan, näkökulmaltaan saatika tyylilajiltaan. En myöskään tiennyt, miten kirjailijaksi käytännössä tullaan.

Innostukseni viineihin syttyi kunnolla puolestaan parinkymmen ikävuoden paremmalla puolella, ja siinä kolmenkympin kieppeillä perustin Instagramiin Viinitollo-nimeä kantavan tilin. Sen tarkoituksena oli toimia omana julkisena viinipäiväkirjanani sekä alustana omalle viini-ihmettelylleni. Viinitollon slogan kuuluu: ”Viini maistuu, mutta paljoa en jumalten juomasta (vielä) tiedä. Tervetuloa mukaan opintomatkalle!”

Haaveeni omasta kirjasta ja tutkimusmatkailu viinien maailmassa alkoivat ajatuksissani limittyä yhä tiiviimmin toisiinsa.

Annoin ajatuksen muhia, luonnostelin kirjan ensimmäisiä kappaleita ja suunnitelmaa sisällysluettelosta.

Sitten päätin tehdä sen.

Kukaan ei osaa tulla hakemaan haaveilijaa kotisohvalta, joten rohkaistuin ja lähestyin potentiaalisia kustantamoja sähköpostitse. Maileja vaihdettiin ahkerasti ja niin siinä lopulta kävi, että solmimme kustannussopimuksen tietokirjoihin erikoistuneen Tuuma-kustannuksen kanssa: Viinitollon käsikirja näkee päivänvalon helmikuussa 2021.

Kuluneen vuoden ajan näppäimistöni on laulanut, olen päässyt haastattelemaan huikeita viinialan ammattilaisia ja olen oppinut hurjan paljon lisää kirjan kustantamisesta sekä markkinoinnista. Kirjan teksti on syntynyt pääasiassa viikonloppuisin keittiön pöytäni ääressä, sillä päivätöiden jälkeen oloni ei arkisin ole ollut enää tekstintuottajana luovimmillaan. Välillä olen taistellut pukiessani sanottavaa paperille, mutta valtaosan ajasta kirjan kirjoittaminen on ollut ihan vaan kivaa!

Viinitollon käsikirja viihdyttää ja tarjoaa siinä sivussa uusia oppeja viinien maailmaan. Käsikirjassa ei tankata kymmenittäin erilaisten rypäleiden ominaispiirteitä tai kasvualueita vaan sukelletaan viinitietouteen rennon reteästi. Läpi tulee käytyä muun muassa se, vaikuttaako seura viinilasillisen makuun, onko kallis viini aina halpaa parempi ja millaista ihan oikean viinintekijän arki Ranskassa onkaan.

Oloni on kutkuttava; tässä vaiheessa minä sekä kustannustoimittajani olemme jo makustelleet kirjaa hyvän tovin ja viilanneet sitä aina vain valmiimmaksi paketiksi. Parhaillaan kirjan viimeisiäkin pilkkuja sorvataan oikeille kohdilleen ja seuraavaksi koko teos taitetaan kauniisti yksiin kansiin. Ensi vuoden alussa koittaa se konkreettinen hetki, kun lukijoilla on mahdollisuus uppoutua viinien maailmaan Viinitollon opastuksella!

Käsikirjan ehkäpä kaikkein tärkein viesti kuuluu: Ääneen ihmettely on virkistävää, eikä noloa. Viini kuuluu kaikille!

Viinitollo

Liity Paras Viini -yhteisöön!



Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini