Toimitus huomauttaa: Periaatteessa viininmaisteluun on “oikeaoppinen” kaava, mutta meistä se voi myös olla freestyle, eli että hörppää viiniä ja avautuu tunnelmista (viiniin liittyvistä tai ei). Tai jos tekee mieli, seuraa alla olevaa struktuuria.
Viinin ulkonäkö
Painotamme: älkööt ahdistuko, ellei viinitermistö taivu. Yleensä maistelu aloitetaan viinin ulkonäön tarkastelusta, ja toki voi sanoa että oljenkeltainen tai keskisyvä tai tiili mutta myös punainen on ihan riittävä.
Tuoksu
Nuuski menemään. Haiseeko väljähtäneeltä? Tuleeko mieleen juhannusyö tai härkäpaisti? Anna mennä, runosielu!
Maku
Tuhti, kuiva, pehmeä, makea, karvas, maanantai, liian pitkä mainoskatko, lämmin löyhähdys, kun astuu ulkomailla pois lentokoneesta? Kikkaile adjektiiveilla tai keskity tunnelmaan, kuulemma ihan ammattilaismaistelijatkin arvostavat omaperäisiä arvioita. Heitä myös ihmeessä jokin rohkea kommentti, ties vaikka saisit pienen nahinan aikaiseksi.
Yhteenveto
Totuuden hetki, toverit. Annoittepa tähtiä, rypäleitä, kouluarvosanoja tai joisin / en joisi uudestaan tai, todella, kirjoitatte pienen runon, jaa tuntemuksesi! Ja sitten vain seuraavaa kohti ääntä, kunnes urakka on valmis.
Ja kas näin, olet viininmaistelija.