LOADING

Type to search

Vähemmän sekkoiluu, enemmän proseccoiluu – älä hämmenny kesäjuhlissa, päde näillä kolmella tarpeettomalla faktalla

Alkuun proseccon lyhyt oppimäärä: se on kuohuviini, se on trendikäs, se on kevään juhlien suosikkijuoma ja se on tullut tänne raikkaan kuplivana haastamaan cavan ja samppanjan.

Hyvin vakuuttavaa! Haluamme, että sinäkin olet, joten pyysimme ystävällisyyttämme aina 80-luvun lopusta asti Italian Venetossa proseccoa valmistaneita veljeksiä Giorgio ja Paolo Polegatoa kertomaan, miten saat muut nyökyttelemään hyväksyvästi että “kyllä, lienee paikallaan kruunata kuohuviinien uusi kuningas”, ja toki lumoat kaikki uskomattoman laajalla prosecco-tietämykselläsi.

#1

Veljesten mukaan proseccon maun salaisuus piilee kolmessa asiassa: rypäleessä, kasvupaikan valinnassa ja valmistusprosessin hallinnassa. Polegaton veljesten mukaan hyvä prosecco syntyy hieman yllättäenkin perusrypäle Glerasta. Perinteinen prosecco-rypäle on mainettaan parempi, eikä se ole herkkä olosuhteille ja kasvisairauksille. Sadon voi kuitenkin pilata ahneudella: mikäli satoa pyrkii kasvattamaan liian suureksi, rypäleiden hedelmäisyys ja konsentraatio kärsii.

Kerro juhlissa:
“Siis kyllä Glera on ihan aliarvostettu, mutta viinipiireissähän usein ylenkatsotaan näitä perusrypäleitä. Ja ahneus senkin voi pilata, kun kasvatetaan sadot niin suureksi, että rypäleiden hedelmäisyys ja konsentraatio kärsii.”
(Toim. huom. konsentraatio-sana kannattaa ehdottomasti mainita, avaa ihan uusia uskottavuuden tasoja.)

#2

Glera-rypäle viihtyy hyvin etelä- ja kaakkoisrinteillä, jolloin auringonvalo tiivistää makua entisestään. Tämä on olennainen tekijä pyrittäessä kohti ihanteellista tasapainoa hedelmäisen maun ja raikkaan keveyden välillä. Kun tasapainon löytämisessä onnistutaan, on lopputuloksena kuohuviini, joka haastaa espanjalaiset ja ranskalaiset kilpailijansa.

Kerro juhlissa:
“Juu siis ei näillä espanjalaisilla ja ranskalaisilla niin kuin samppanjoilla ja muilla ole mitään mahdollisuuksia tässä, proseccossa on niin upea tämä etelä- ja kaakkoisrinteiden auringonvalon tiivistämä maku.”

#3

Onnistuneeseen lopputulokseen ei tietenkään päästä ilman maailmanluokan osaamista. Veljekset Giorgio ja Paolo Polegato ovat hioneet osaamistaan yli kolme vuosikymmentä Astorian tilalla proseccon kuvankauniilla ydinalueella, Italian Venetossa. Tilan perusti veljesten isoisä toisen maailmansodan jälkeen, ja tänä päivänä Astoria valmistaa kymmeniä toinen toistaan maukkaampia proseccoja.

Kerro juhlissa:
“Aaah, Giorgio ja Paolo! He on kyllä sellaisia veijareita, juuri tuossa kertoivat Veneton viimeisimmät kuulumiset ja oli kyllä mielettömät keskustelut just tästä proseccon niin kuin historiasta ja tulevaisuudesta!”

Liity Paras Viini -yhteisöön!Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini