LOADING

Type to search

Valkkareita ja vakkareita – tässä joulun parhaat viinit & vinkit x 4

Joulu on taas, joulu on taas ja kattilat täynnä puuroa, jos puuro on metafora ällistyttävän korkeille stressitasoille ja kiirukselle ja kattila ihan vaan elämälle. Mutta puurossakin on kuulkaa manteli, ja mielestämme voitaisiin yksimielisesti päättää, että tässä elämä-metaforassa se olisi jouluviinit.

Tässä siis teille joululahja, joka vaati antajaltaan hirveitä ponnisteluja, eli useamman ihanan viinin ja hyvien ruokien maistelua: joulun parhaat viinit x 4! Laitoimme oheen pikkuiset vinkit, jotta on taas yksi tapa lisää todistella joulupöydässä omaa ylivertaisuuttaan. Toivottavasti nyt sitten kelpaa.

1. Reh Kendermann Riesling Vom Kalkstein, 12.98 € / 0.75 l

Vom Kalksteinin rieslingissä on ryhtiä, eli se osuus joulupöydästä on sitten tällä taputeltu. Harmoninen kestosuosikki saattelee turvallisesti kotiin makumatkalta, jonka varrelta löytyy graavikalaa, silliä ja mätiruokia. Ehkäpä teidänkin seurapiireissänne joku heittäytyy näin runolliseksi, täytyy varmaan kokeilla?

Ihan vaan vinkkinä: Mitä jos tänä jouluna ei yllätettäisikään lähipiirin kasvissyöjää koko illan läpi jatkuvalla meetvurstivitsillä, vaan tarjoilemalla porkkanasta tehtyä graavilohta? Eikä siis vinoilumielessä, vaan ihan tosissaan – menivät nimittäin ja keksivät, miten porkkanasta saadaan lohen makuista. Siinä sitä kohta tehdään varmaan vedestäkin viiniä, mutta tässä nyt kalapöytää järisyttämään K-ruoka-resepti vegaaniselle porkkalalle, joka on kuulkaa ihan somehitti.

Reh Kendermann Riesling Vom Kalkstein

2. Llai Llai Pinot Noir, 10.99 € / 0.75 l

Jos kinkku on tuhti ja rasvainen, olisi sille hyvä viini…? Kylläpäs juurikin niin, eli ei ainakaan tuhti (ja rasvainen?). Tarjoile potkan pariksi sen sijaan jotain kepeää ja marjaisan raikasta, kuten Llai Llai Pinot Noiria, joka kestää hyvin voimakkaitakin makuja. Paremmin kuin me ikinä kestäisimme sukulaisiamme aattoiltana, mutta voimme kaikki tänä jouluna koittaa ottaa tästä viehkeästä chileläisestä mallia.

Ihan vaan vinkkinä: Synkeä marraskuu on herättänyt toimistossa jonkinlaisen hyvän tahdon aaltoliikkeen, ja moni onkin ilmoittanut vaihtavansa kinkun tänä vuonna kulttisuosion saavuttaneeseen vegaaniseen seitan-kinkkuun. Mitä seitania, saatat miettiä, mutta älä käy tuomitsemaan lihankorviketta ennen kuin maistat – tuomitse vasta sitten, mutta tuomio saattaa olla itsesikin yllättävän positiivinen.

Llai Llai Pinot Noir

3. Rust En Vrede Estate, 36.90 € / 0.75 l

Noniin, eli niille, jotka ehtivät huolestua äskeisestä ja tarttuivat tiukasti kiinni hilloiseen punaviiniinsä: ottakaahan tästä täyteläinen, upea ja ääreistyylikäs Rust En Vrede Estate. Katsot ehkä hintalappua, joka toki on vähän ylähyllyisempi, mutta joka pennin mitalta perusteltu.

Tässä eteläafrikkalaisen kulttituottajan huippuviinissä voimakkaan maun nuorekkuus ja jäntevyys yhdistyvät lämminhenkiseen paahteisuuteen – ja muodostavat syvän, tiiviin ja maanläheisen kokonaisuuden. Tiedättekö sellaisen jälkivaikutelman, joka huutaa laatua, ei sillä lailla kirkuen vaan jykevällä baritonilla syvään huokaisten? No tämä on juuri sellainen.

Eli jos vuosien varrelta on tarttunut matkaan jonkin sortin näyttämisen tarvetta, kehotamme siirtämään itsenne kipinkapin Alkoon ja panostamaan pennosen tähän jos johonkin.

Ihan vaan vinkkinä: Tuhdit punaviinit passaavat mainiosti juustolautasen kylkeen (tai juustokiekon, mikä jottei), mutta ajattelimme nyt yllyttää kajoamaan klassikkoon sillä tapaa, että isket matkaan mukaan lakritsaa. Se on nimittäin ilmeisen hot ja pop, ja erityisen makoisaa valkohomejuuston tai lempeän goudan kaverina.

Laitathan tarjottimelle myös hedelmiä tai hilloja tai jotain, etteivät kaikki vaivu juustokoomaan ennen kuin lahjojakaan on edes avattu.

Rust En Vrede Estate

4. Leclerc Briant Réserve Champagne Brut, 46.89 € / 0.75 l

Koska vuosi on ollut muutenkin omituinen ja vähän kurja, kannattaa ottaa näin viimemetreillä ilo irti ihan kaikesta. Esimerkiksi siitä, että oikeastaanhan, uskokaa tai älkää, joulunviettoon ei ole mitään sääntöjä. Alustuksesta voisi nyt saada käsityksen, että olemme ehdottamassa jotain kauhean radikaalia, kuten että tekisi vuotuisen perinteen siitä, että syö yksin ranskalaisia pihavajassa ja kuuntelee Kirkan Taas nousen junaan ja valehtelee isotädille, että on Marbellassa, mutta että jos vaikka vaihtaisi tänä vuonna glögin samppanjaan. Kuten tähän eloisaan ja tyylikkääseen Leclerc Briant Réserve Champagne Brutiin, ettei ainoa kuiva juhlantuoja huoneessa olisi sinä.

Ihan vaan vinkkinä: Tässä kun heittäydyttiin anarkistisiksi, voit samantien synnyttää polemiikkia ja kohahduttaa juhlaseuruetta tarjoamalla alkupalaksi sipsiä samppanjan kylkeen. Ne ovat balalaika soikoon uppopaistettuja, suolaisia perunansiivuja, ja kukapa ei sellaisia rakastaisi? Ja kuulkaa, kun tarpeeksi rouskuttaa, ei välttämättä edes kuule mitä ympärillä höpötetään. Että kukapa olisi arvannut, että tänä jouluna joulurauhan toisikin pieni, suolainen sipsi.

leclerc, champagne, brut, joulu, paras viini
Leclerc Briant Réserve Champagne Brut

Liity Paras Viini -yhteisöön!

Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
Tags:
parasviini

Kiinnostaako viini ja asiat viinin vierestä?

Olemme parasta, mitä sinulle voi tapahtua.
Paras Viini on yhteisö, jossa kiistellään makuasioista, ajaudutaan tilanteisiin ja katsellaan maailmaa valkoisten ja punaisten lasien läpi.
parasviini

Liity joukkoon

parasviini